Tandsten

Om du drar tungspetsen på insidan av framtänderna (främst i underkäken) och känner en skrovlig yta på emaljen, så är det mycket troligt att det är tandsten som du känner. Tandsten är vanligt och bildas när bakterier på tänderna kommer i kontakt med saliven. Tandsten kan leda till tandlossning och det är därför viktigt att ta bort tandstenen så fort som möjligt.

När du har tandsten känner du oftast en grynig, lös och vit beläggning vid tandköttskanten. Om tandstenen har trängt sig ner i tandköttet, ökar risken för tandköttsinflammation. Symptom på detta kan vara att tandköttet lätt blöder vid exempelvis tandborstning eller användning av tandtråd.

Tandsten som ligger synligt på tandköttsraden kan oftast tas bort utan bedövning. Tandsten under tandköttsraden brukar kännas mer och bedövning kan behövas. Behandling av tandsten utförs oftast av en tandhygienist

Tandsten orsakas av bakterier i munnen
Bakterier trivs väldigt bra i munnen och kan orsaka allt från hål i tänderna till dålig andedräkt. Bakterier är även orsaken till att tandsten uppstår. När du äter och dricker fastnar det mjuka bakteriebeläggningar på tänderna, även kallat plack. När bakteriebeläggning kommer i kontakt med saliven hårdnar den och tandsten uppstår.

Tandsten är vanligt hos många människor
Bakteriebeläggningarna bildas hela tiden på tänderna och det är något som är vanligt hos alla människor. Det varierar dock från person till person, hur mycket tandsten som bildas. Det kan även förändras under olika perioder i livet där t.ex. rökning ofta leder till mer tandsten. För att hålla tänder friska och rena är det viktigt att ta bort bakteriebeläggningarna varje dag med tandborstning och även hålla rent mellan tänder med hjälp av tandtråd, tandsticka eller mellanrumstandborstar.

Tips för att minimera tandsten:
Borsta tänderna noga två gånger varje dag
– Använd tandtråd, tandsticka eller mellanrumstandborste regelbundet
– Besökt din Mydentist tandhygienist regelbundet
– Borsta alltid tänderna med fluortandkräm
– Använd gärna fluorskölj

Vi hjälper dig med din tandsten!
Om du känner smak av blod, känner svullnad i tandköttet eller att det börjar bli mycket tandsten bör du kontakta en av våra tandhygienister. Tandstensborttagning utförs vanligtvis hos en tandhygienist. Tandsten som ligger synligt på tandköttsraden avlägsnas normal utan bedövning. Ibland kan det ila lite och vara lite obehagligt, men det gör inte ont. Tandsten under tandköttsraden brukar kännas mer och bedövning kan behövas, speciellt om du har djupa tandköttsfickor. Våra tandhygienister använder olika verktyg för att få bort tandstenen. Dels ett handinstrument som används för att skrapa längs roten och tandkronan. Det finns också något som kallas ultraljudsspets vilket är ett vibrerande verktyg som känner var tandstenen sitter och vibrerar bort den hårda beläggningen. Vid tandstensborttagning med ultraljudsspets, kan det ila lite under borttagningen eftersom vibrationen kan skapa en reaktion på pulpan/nerven i tanden. Så fort tandhygienisten slutar upphör ilningarna. I slutet av behandlingen poleras dina tänder med polerpasta som förfinar ytan och gör den slät, detta gör det svårare för bakterier att fästa.

Vad kostar tandstensborttagning?
Hos oss på MyDentist ingår munhälsobedömning, tandköttsstatus samt borttagning av tandsten när du bokar en tandstensborttagning. Kostnaden varierar normal beroende på hur många och hur djupa tandköttsfickor du har samt var tandstenen sitter (på kronan eller under tandköttet). För att få reda på aktuella priser för tandstensborttagning, följ länken ”prislista” här nedanför för att se vår prislista.