Dra ut tand

Ibland kan det vara nödvändigt med en tandutdragning när tandläkaren inte ser något alternativ för att rädda tanden. Det kan handla om en inflammation, problem med en visdomstand eller en annan skada.

Vad skall jag tänka på?

Var försiktig så du inte biter dig i tungan eller kinden när du är bedövad. Vänta med att skölja munnen äta, dricka och röka tills dess att bedövningen släppt. Det underlättar läkningen av hålet efter tanden. Välj gärna flytande eller lättare mat det första dygnet, för att inte irritera såret. Det är också viktigt att du är noga med din munhygien under sårläkningen. Undvik att borsta direkt i sårområdet. Ofta rekommenderar din tandläkare att du använder tandkräm och munskölj med klorhexidin (antibakteriell) som finns i MyDentist tandvårdsbutik.

Kan jag träna?

Undvik alltför hård fysisk träning det första dygnet. Anstränger du dig hårt finns det risk att såret börjar blöda i onödan.

Ska det blöda?

Det är helt naturligt att såret blöder lite under första dygnet. Om det inte slutar eller börjar blöda på nytt kan du trycka en ren näsduk eller kompress som en rulle över såret. Bit ihop i minst 30 minuter. Fortsätter det att blöda upprepar du proceduren och biter 15 minuter åt gången. Om det fortsätter blöda efter 4-5 försök kontaktar du oss för råd. Skölj inte med vatten när det blöder.

Hur länge är det svullet?

Efter ett ingrepp i munnen kan en svullnad uppstå. Detta är fullt normalt. Du kan även få blåmärken. Dessa symptom går bort efter någon vecka.

När tas stygnen bort?

Om såret blivit ihopsytt med en tråd som ska tas bort, har du helt säkert fått en återbesökstid inom 7-10 dagar. Har vi använt en tråd som försvinner av sig själv behöver du inte komma tillbaka.

Jag har värk och feber

När bedövningen släppt kan det göra ont och vara svårt att både gapa och tugga. Detta är inget att oroa sig över. Är ingreppet stort kan du även få feber. Besvären brukar gå över på ett par dagar. Om du vill ta värktabletter rekommenderar vi Alvedon/Panodil. Om det fortfarande gör ont kan du komplettera med Ipren/Ibuprofen, läs doseringsanvisningen på förpackningen. Undvik tabletter med acetylsalicylsyra som Treo och Magnecyl. Acetylsalicylsyra ökar blödningsrisken.