Rotfyllning

Tänder är små underverk. Ytterst har tandens krona ett skyddande lager av emalj, den hårdaste vävnad som finns i kroppen. Innanför emaljen omsluts pulpan av dentin, eller tandben. Tandens pulpa består av en mängd blodkärl och nerver. Puplan sträcker sig från tandens krona ända ner till spetsen på roten eller rötterna och står i förbindelse med vävnad utanför tanden.

Varför måste jag rotfylla?

Stora kariesangrepp, djupa fyllningar, slag mot tanden och tandgnissling är sådant som kan bidra till att pulpan blir inflammerad och måste rotfyllas.

Så här behandlar vi

Efter att du fått lokalbedövning tar din tandläkare först bort den sjuka pulpan med små specialfilar. Tanden fylls därefter med ett gummiliknande rotfyllningsmaterial. En gummiduk som täcker allt utom tandkronan håller pulpan fri från bakterier. Den skyddar också från instrument och rengöringsmedel. Fler behandlingar kan behövas, speciellt om tandens pulpakanaler är trånga och böjda. Mellan besöken skyddas tanden av en pasta. En tillfällig fyllning skyddar dessutom mot nya bakterier. Den rotfyllda tanden lagas sedan med en permanent fyllning eller en krona. Efter en behandling kan du få värk. Vanligtvis räcker vanliga värktabletter men vid feber ringer du oss för att få råd.

Det kan bli komplikationer

Även om din MyDentist-tandläkare har lång erfarenhet av rotfyllningar och är supernoga, kan det ändå uppstå problem. Både under och efter ingreppet kan tanden kan gå sönder och infektioner kan återkomma.

Tänk på

Den tillfälliga fyllningen som ska skydda tandens inre får inte lossna mellan behandlingarna. Skulle detta hända så kontakta din MyDentist-klinik omgående.