Tandprotes

Protesten i vattenglaset vid sängen har det skämtats mycket om i film och tv. En tandprotes är i motsats till broar och implantat en avtagbar ersättning. Den löstagbara protesten är fortfarande ett bra alternativ för vissa patienter då den kan vara lättare att rengöra för personer med till exempel motoriska problem i händerna.

En protes kan ersätta enstaka förlorade tänder men också helt tandlösa käkar. Den fästs ofta med små klamrar till de tänder som sitter i anslutning till protesen alternativt passivt mot slemhinnan.

Är du osäker på vad som passar dig kan du i första hand välja att få testa en protes. En del patienter blir nöjda med det och vill inte gå vidare med implantat efter att ha provat en tid.

Om du själv står i valet och kvalet mellan de två modellerna så ta dig tid att prata med din tandläkare ordentligt om för- och nackdelar. Vad gäller just för dig? Det är sällan bråttom att bestämma om den här frågan så det finns tid att utnyttja.

Väljer du en tandprotes slipper du alltså oroa dig för att få inflammationer efter implantat. Väljer du implantat istället får du en lösning som i mångt och mycket liknar “egna” tänder, men kraven på att du håller en god munhygien för att undvika inflammationer är högre.