Tandhygienist

Tandhygienistens arbete lägger grunden för en god tandhälsa och har till uppgift att förbättra munhälsan hos personer i alla åldrar. Regelbundna besök hos våra tandhygienister minskar risken för karies, tandlossning och infektioner i största allmänhet.

Du undviker både dålig andedräkt och missfärgningar. En hygienist arbetar främst med förebyggande tandvård, men de arbetar även med pågående behandlingar för att förbättra sjukdomar och hälsa. Forskning har dessutom visat att en bra munhälsa minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom då Parodontit (tandlossning) kan öka risken. Patienter som regelbundet besöker en hygienister behöver inte besöka tandläkaren lika ofta. Du kan till exempel varva dina tandläkar- och hygienistbesök för att se till att dina tänder är i fin form.

Hur jobbar en tandhygienist?

En tandhygienist jobbar förebyggande för att minska risken för karies (hål i tänderna) samt parodontit (tandlossning). Förutom profylaktiska insatser utför tandhygienisten även undersökningar och ställer även diagnoser. Exempel på det en tandhygienist gör är att ta bort tandsten, beläggningar och fyllningsöverskott, putsar, polerar och rengör fördjupade fickor. I vissa fall tar hygienisten även saliv- och bakterietester. Tandhygienisten är vår expert på tandvård, kost och skötsel som bidrar till en frisk och hälsosam mun. En tandhygienist kan precis som en tandläkare ställa diagnoser och göra riskbedömningar av karies, tandlossningssjukdomar och tandköttsinflammation.

Brush-Up för ett vitare leende

Med en Brush-Up hos vår tandhygienist tar vi bort missfärgningar på dina tänder och du får ett vitare leende. Missfärgningar uppstår av bland annat mat- och/eller tobaksvanor. Metoden är skonsam och går ut på att polera tänderna med hjälp av saltblästring. Behandlingen utförs av en tandhygienist, är helt smärtfri och tar inte mer 30 minuter.

Tandblekning, men först efter en undersökning

Vill du bleka dina tänder görs först en undersökning, som genomförs av en tandhygienist eller tandläkare. En ny EU-lag kräver dock att en tandläkare ska vara med i beslutet. Om din mun är frisk och kry tar hygienisten avtryck av dina tänder. Sedan tillverkar en tandtekniker plastskenor som är anpassade efter dina tänder.

Bör du besöka en tandhygienist?

Det kan vara aktuellt om du känner igen dig i någon av nedanstående kategorier:

  • Du är en yngre person och har inga problem med din tandhälsa, men vill få hjälp med att ta bort tandsten.
  • Du har tandlossningsbesvär. Hygienisten hjälper dig med att rengöra i fickorna för att förhindra infektioner och inflammation.
  • Du har besvär med muntorrhet. Muntorrhet kan orsakas av till exempel medicinering eller strålningsbehandling. Muntorrhet kan leda till kariesangrepp.
  • Du får hjälp med att hålla rent och får förebyggande behandling så att du slipper hål i tänderna.

Tar det lång tid att utbilda sig till tandhygienist?

Utbildningen på högskola är på mellan 2 och 3 år. Främst studerar du oral hälsa och programmet innefattar både teoretiska och kliniska studier. Även naturvetenskapliga samt samhälls- och beteendevetenskapliga ämnen ingår i programmet.