Vanliga frågor

  • Gör det ont att gå till tandläkaren?

    Det korta svaret är nej. Det finns flera typer av bedövningar och vi arbetar aktivt med smärtlindring. Varje patient ska känna sig säker och lugn. Om du skulle uppleva smärta under något moment under behandlingen så låter du bara oss få veta det, så kommer vi att åtgärda det omedelbart. Om du inte gillar bedövningsinjektioner lägger vi först på en bedövningssalva som gör att du inte känner sticket.

  • Jag är rädd för tandläkaren. Hur får jag hjälp?

    En stor del i vårt koncept är att hantera tandvårdsrädsla på ett helt nytt sätt där vi börjar med ett samtal och du får titta på våra lokaler som ser helt annorlunda ut mot övrig tandvård! Efter det bestämmer vi gemensamt hur vi bäst kan hjälpa dig. Sen har vi självklart även lugnande preparat och bedövningsalternativ som man inte blir skrämd av.

  • Hur kan ni hjälpa mig med mina ojämna tänder och gluggar?

    Med olika former av tandreglering kan vi fixa det mesta i din mun. Kom bara ihåg att friska tänder som mår prima är viktigare än en estetisk vacker mun. Gluggar brukar rättas till med tandreglering, men även genom att bygga på tänderna med komposit. En mer permanent åtgärd för att rätta till sneda och ojämna tänder är en modern metod som heter Clearcorrect.

  • Vill få vitare tänder, vad kan ni göra ni åt det?

    Det finns mycket som kan missfärga våra tänder, bl a te, kaffe, rödvin, tobak, och antibiotika. Missfärgningar kan också vara genetiska. Men oavsett vad det är så går de flesta missfärgningarna att ta bort. Det sker främst genom tandblekning eller AirFlow-behandling som är en form tandblästring.

    Upptäcker du svarta eller vita prickar på dina tänder kan det vara kariesangrepp. Då bör du låta din tandläkare undersöka dem

  • Har slagit ut en av mina vuxentänder. Vad ska jag göra?

    Har detta hänt får du inte vänta utan måste sätta in den så fort det går. Tänk på att undvika att röra roten utan håll istället i kronan. Skölj av den under rinnande vatten i 10 sekunder om den är smutsig och tryck sedan tillbaka den. Ring tandläkaren för akut hjälp.

    Gör något av detta om du inte kan sätta tillbaka tanden, för den får inte bli torr:
    a) Ha tanden under tungan
    b) Spotta i ett glas och ha tanden där
    c) Häll mjölk i ett glas och lägg ner tanden

  • Vad beror tandvärk på?

    Det finns flera orsaker till att en tand gör ont: du kan ha en infektion eller inflammation i tandköttet eller i en tandnerv. Kontakta din tandläkare för att avgöra orsak och vad som behöver göras för att du ska slippa att ha ont.

    Inflammation eller infektion kan tex bero på: Karies, Tandskada, Blottad tandhals, Tandslitage, Tappad fyllning, Djup lagning eller Tandlossning

    Man kan även få tandvärk av: Visdomständer som växer fram, Ont efter tandutdragning, Tandgnissling, Tandpressning eller om tanden är skadad.

  • Vad är normala symptom efter en tandutdragning?

    En bra regel att hålla sig till är att om dina symptom blir värre istället för att avta efter fem dagar bör du kontakta oss. Särskilt om du har feber, smärta, svullnad och att ditt allmäntillstånd blivit sämre.

  • Hur lång tid tar det innan det är helt läkt när man har dragit ut en tand?

    Läkningstiden är olika beroende på person och hur omfattande ingreppet varit.  Att det kan kännas i en vecka efter behandlingen är fullt normalt. Sakta men säkert läker slemhinnan i regel på ett par veckor. Käkbenet kan ta några månader på sig för att hämta sig.

  • Vilka biverkningar kan jag räkna med efter att jag dragit ut en tand?

    Det är vanligt med dålig smak och lukt i munnen, men försvinner succesivt när såret läker och försvinner helt när håligheten läkt ihop. Under ditt första dygn kan det blöda från såret. Sov med huvudet högt så kan det kännas bättre.
    Det kan också göra ont i käken när bedövningen släpper och under de första dagarna kan du behöva ta smärtlindrande läkemedel. Är du osäker kan du fråga oss. Svullnad kan uppstå i området där tanden satt. Eller så kan du få en svullnad eller blåmärken på andra ställen i ansiktet. Svullnar halsen och du samtidigt får svårt att andas ska kontakta oss direkt!