Tandvårdsrädsla? Såhär känner du dig tryggare

maj 16, 2023

Foto: Lina Kivaka

Att känna oro inför ett tandvårdsbesök är inget att skämmas för, ungefär 20% av befolkningen upplever tandvårdsrädsla i olika grad. Här har vi samlat lite tips och information för att göra besöket det lättare för dig.

 

1. Informera oss inför ditt besök 
Berätta för oss hur du känner när du bokar din tid, eller prata med din tandläkare på plats på kliniken. Många av våra tandläkare är vana vid patienter med tandvårdsrädsla. Tillsammans kan ni komma fram till ett upplägg som får dig att känna dig tryggare. Exempelvis kan du berätta ifall något speciellt moment känns extra obehagligt, kanske blir du lugnare om du får veta vad som ska hända steg för steg i förväg, eller så kanske du hellre vill att tandläkaren pratar om något som inte rör tandvård alls. Vi anpassar besöket efter dina behov så att du ska känna dig så trygg som möjligt.

2. Ta med en stödperson
För en del kan det kännas tryggt att ha med sig någon närstående till besöket – det kan vara en vän, partner eller släkting. Förklara för tandläkaren varför du har med en stödperson till ditt besök, så kan ni tillsammans hitta en bra plats för hen i rummet.

3. Kom till oss ofta 
Det här kan vara en liten utmaning beroende på hur starka oroskänslorna är, men faktum är att rädslan kan bli mindre ifall du går till tandläkaren ofta. Dels minskar risken för för att större problem uppstår när du besöker tandläkaren regelbundet, och du slipper därmed förhoppningsvis de där tuffare ingreppen. Att besöka tandläkaren ofta kan även fungera som en form av självterapi, där flera positiva eller neutrala upplevelser tillslut bygger upp en ny magkänsla inför den bokade tiden, där rädslan inte tar så stor plats – eller i bästa fall försvinner helt.

På MyDentist har vi alltid tandvårdsrädda patienter i åtanke. Våra väntrum har lugnande lila väggar, både doft och ljudnivå ska ge harmonisk känsla, och under ditt besök kan du koppla av med film som visas på en tv i taket.

Dela

Bläddra mellan nyheter